Holistische visie

Je kunt enkel naar een klacht kijken, het symptoom, waarmee het lichaam duidelijk maakt dat er een verstoring is. Maar als je breder kijkt, dan zie je een samenhang. Je lichaam wil graag op verschillende niveau’s balans. Denk bijvoorbeeld aan een geestelijke en lichamelijke balans. Ondersteuning van de gehele gezondheid. Frisse lucht, beweging, gezond eten en positief denken zijn al een mooie basis, maar wat is er mooier dat je lichaam dat er nog bij geven wat het specifiek nodig heeft. Of voor de dagen dat je weet dat je lichaam het zwaarder heeft, juist datgene nemen wat helpt om sneller weer in de balans te komen. Bewust stilstaan bij, lief zijn voor jezelf en dat op manieren die je zelf kunt doen. Geniet van wat de natuur te bieden heeft…

Homeopathie

De Duitse arts Christian Friedrich Samuel Hahnemann is de grondlegger van de homeopathie. Samuel leefde van 1755-1843. Als werk vertaalde hij teksten, maar daarnaast had hij ook interesse voor de geneeskunst. Hij besloot medicijnen te gaan studeren en verbaasde zich over de behandelmethoden van toen.

Het boek van William Cullen, waar kininebomen werden besproken en hun effectieve werking bij malaria, zette hem aan het denken. Samuel besloot een geneesmiddelproef op zichzelf uit te proberen. Hierbij kreeg hij specifieke symptomen die op malaria leken. Zijn conclusie was dat als een middel symptomen kan oproepen in een gezond individu, deze een ziek individu met dezelfde symptomen kan genezen. Dit komt in feite neer op; het gelijkende geneest het gelijke. Dit noemde men ook wel; similia similibus curentur.

In het begin gebruikte Samuel te grote dosissen, het potentieren (verdunningen en schuddingen) werd hiervoor de verfijning. Op deze manier is er een subtiele prikkel voor de genezing. Er zijn tegenwoordig verschillende potenties die kunnen worden ingezet. Het jaar 1796 wordt wel benoemd als het geboortejaar van de homeopathie. In de homeopathie wordt er bijvoorbeeld gewerkt met mineralen, dieren en planten. Ook worden er middelen gemaakt die als ontstoringen kunnen worden gebruikt, zoals vaccinaties en micro-organismen (bijvoorbeeld candida albicans of de borrelia burgdorferi).

Natuurgeneeskunde

De kennis van de volksgeneeskunde, is gebaseerd op ervaring en “intuïtief” handelen. De Griekse heer Hippocrates ( 460-359 voor Christus) zocht naar verklaarbare en rationele redenen voor ziekte. In zijn filosofie komt de basis terug die de uitgangspunten van de natuurgeneeskunde vormen. Hij wordt gezien als de vader van huidige officiële geneeskunde en daarnaast ook van de natuurgeneeskunde.

De leer van Hippocrates:

  • De humoraalgeneeskundeen en het zelfgenezende vermogen.
  • De holistische basis: er is geen scheiding tussen lichaam en geest.

De moderne natuurgeneeskunde gaat uit van de holistische levensvisie. Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen behandeling nodig. De natuur bezit een (levens)kracht, die naar een optimaal functioneren streeft van ieder organisme; naar een inwendig evenwicht (homeostase). De juiste prikkel die hiervoor gegeven wordt kan het zelfgenezend vermogen activeren. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke middelen die niet schadelijk of verslavend zijn. Er vallen diverse therapieën onder de natuurgeneeskunde,
bijvoorbeeld:

  • Kruiden, tincturen en theeën, Schüssler (mineraal)zouten en Bach bloesems.
  • Voeding en voedingsvezels, vetzuren en aminozuren.
  • Vitaminen, mineralen en elementen.

Voeding

AppelDoor de praktijkervaring blijkt voeding een sleutel te zijn in het functioneren in het lichaam. Afhankelijk van de klacht kan voeding van waarde zijn of is het juist beter om te vermijden. Er zijn verzurende voedingsmiddelen, maar ook voedingsmiddelen die het lichaam ontzuren. Door de goede voedingsstoffen te nemen (met voeding kan dit heel goed) kun je je lichaam geven waarnaar het verlangt. Een gezonde balans.

Welke voeding is nu goed? Dat hangt af van jouw spijsvertering en omzettingsvermogen. Veel besproken voedingsmiddelen zijn koemelk, tarwe, pinda, suiker en zoetstoffen. Zo kan de ene persoon duidelijk aangeven dat hij gelijk winderigheid   krijgt na het eten van bijvoorbeeld abrikozen. De ander kan er na 24 tot 48 uur pas op reageren en weer een ander merkt helemaal niks. En dan heb je nog verse abrikozen, gedroogde abrikozen en gezwavelde abrikozen. Reageer je dan op allemaal of juist op die gedroogde of gezwavelde?

Ook de e-nummers zijn nog een apart onderwerp. Belangrijk is om te onthouden dat er natuurlijke en synthetische stoffen zijn. Citroenzuur (natuurlijk) is bijvoorbeeld E 330 en aspartaam (synthetisch) E951. Maar daartussen liggen nog stoffen die zowel van natuurlijke of synthetische stoffen kunnen zijn. Als je daar gevoelig voor bent is het goed om hier bij stil te staan. Als vegetariër wil je misschien geen gelatine gebruiken zoals er in veel drop soorten zitten. Zonnatura heeft natuurdrop die gelatine vrij is. Gelatine is gemaakt van het slachtafval van dieren (botten en huid) en was voorheen E485. Tegenwoordig staat het er als volledige naam vaak op.